E

indelijk was het dan zo ver. De reis richting Frankrijk kon beginnen. Op het moment dat we in de auto stapten, hoorden we op het nieuws dat Parijs code oranje kreeg met betrekking tot corona. Wij verbleven echter buiten Parijs en ook het tennistoernooi vond buiten Parijs plaats. Een veilig gebied dus om naar toe te reizen. Na de teleurstelling van het niet doorgaan van het toernooi op Mallorca, was Teun erg opgelucht dat hij dit toernooi wel kon gaan spelen. Na een autorit van zo’n 6 uur, streken we neer in een typisch Frans dorpje aan de Seine: La Frette sur Seine. Ons appartement keek uit op de Seine en zou de komende week Teun zijn relaxplek worden tussen de wedstrijden door.

Dag 1

Op de eerste dag van het toernooi speelde Teun tegen twee 15-jarigen. Als je aan een Ten-Pro toernooi meedoet, mag je in jouw eigen leeftijdscategorie spelen, maar je mag je ook opgeven voor de hogere leeftijdscategorie. Als je dan als 14-jarige tegen deze fysiek een stuk sterkere tegenstanders aan de bak moet, dan mag je je borst wel nat maken. Dat deed Teun dan ook, maar helaas bij lange na niet nat genoeg. De eerste tegenstander was een Engelsman. 2 koppen groter en veel power in zijn slagen. Teun was kansloos tegen deze sterke tegenstander. Feit was dat hij ook nog eens bij lange na niet zijn niveau van de voorgaande toernooien haalde. Een en ander resulteerde in een 6-0 6-2 nederlaag.

De tweede wedstrijd was tegen een sterke Fransman. Ook hier was het niveau van Teun te laag om echt weerstand te kunnen bieden, hoewel hij in de tweede set minder onnodige fouten maakte. Eindstand van deze tweede partij op dag 1 was 6-0 6-4 in het voordeel van de Fransman.

Dag 2

De tweede dag zou een betere dag worden voor Teun. De eerste partij speelde hij tegen een Nigeriaan van 14 die erg vast was en maar weinig fouten maakte. Teun was echter niet van plan om 3 partijen op rij te verliezen. Hoewel hij nog teveel onnodige fouten maakte, lukte het hem toch om de druk op de tegenstander te houden. Met niet zijn beste spel wist hij deze wedstrijd wel naar zijn hand te zetten en een keurige 6-4 6-4 op het scorebord te zetten.

Zijn tweede wedstrijd deze dag was tegen een 15-jarige jongen uit Nederland. Ook weer anderhalve kop groter, maar hij wist Teun niet klein te krijgen. Teun begon scherp en kwam zelfs in de buurt van de vorm die hij voor het toernooi had. Hij speelde derhalve een prima partij met mooi winnende punten en wist daarnaast de tegenstander tot het maken van fouten te dwingen. Wederom een 6-4 6-4 overwinning. Heel netjes!

Dag 3

Een rustig dagje vandaag, omdat Teun maar 1 wedstrijd hoefde te spelen. Zou Teun de stijgende lijn door kunnen zetten op deze derde dag? Dat zou mooi zijn. Zeker voor hemzelf, omdat hij er erg hard voor traint. Wederom een 15-jarige tegenstander, nu uit Frankrijk. Een wedstrijd waar Teun toch weer te onzorgvuldig was in zijn spel. Hij verloor met 6-2 6-4. Had hij zorgvuldiger gespeeld, dan had hij deze partij wellicht gewonnen, want qua tennis deed hij zeker niet onder voor deze jongen.

 Dag 4

De Mexicaan waar Teun de eerste wedstrijd van dag 4 tegen moest spelen, was 14 jaar oud, maar als hij zelf met de auto naar de tennisbaan was gekomen, had ons dat ook niet verbaasd. Wat een grote, sterke gast. In de eerste 3 partijen had hij pas 1 game verloren. De verwachtingen waren daarom ook niet al te hoog tegen deze tegenstander. En terecht. Weliswaar verweerde Teun zich kranig, had hij zelfs de kans om 2 games te pakken tegen deze jongen, maar als het spannend werd gaf de Mexicaan even gas en haalde zo toch zelf de punten weer binnen: 6-0 6-1.

De Italiaan Zighetti (15) was Teun zijn volgende tegenstander. Weinig fouten aan Italiaanse zijde en daarnaast vaak, volgens Teun, vreemde keuzes in het spelen van ballen, zorgden ervoor dat Teun vol aan de bak moest om enigszins aan te kunnen haken. In geen enkele game is hij weggespeeld, maar op de juiste momenten viel het telkens in het voordeel van de Italiaan (die dus een soort catenaccio-tennis speelde). Teun baalde, want er had absoluut meer ingezeten. Toch verloor hij met de harde cijfers 6-2 6-2.

Dag 5

Dag 5 zou een prima dag gaan worden. De eerste wedstrijd speelde Teun tegen een Luxemburger (14). Teun slaagde er goed in om druk te zetten, maakte niet veel fouten, tot frustratie van zijn tegenstander. De vorm was er deze wedstrijd. Mooi om te zien hoe het aanvallende spel van Teun beloond werd met een 6-2 6-3 overwinning.

Een 14-jarige Engelsman was Teun zijn tweede opponent deze dag. Deze vocht voor wat hij waard was, maar ook in deze wedstrijd wist Teun zijn hoofd koel te houden en zeer geconcentreerd te spelen met maar weinig fouten. Mede hierdoor wist Teun deze wedstrijd met 6-3 7-5 te winnen.

Dag 6

Door een speling van het lot kwam Teun, op deze laatste toernooi dag, de tegenstander van de eerste wedstrijd weer tegen. Die wedstrijd die hij kansloos en een stuk onder zijn niveau met 6-0 6-2 verloor. Hoe zou de partij nu verlopen? De eerste set ging in de games steeds gelijk op. Bijna elke game kwam de stand wel op deuce (40-40). In deze toernooien wordt echter niet met voordeel/nadeel gespeeld, maar het ‘sudden death’-systeem. Dat houdt in dat de speler die het eerste punt maakt bij een 40-40 stand, de game ook meteen wint. Daar was Teun zeer ongelukkig in, waardoor de eerste set met 6-1 naar de Engelsman ging. Behoorlijk geflatteerd, dat wel. Teun besloot hier geen genoegen mee te nemen, gooide alle schroom van zich af en speelde een ontketende tweede set. Met scherpe aanvalsballen, die nu bijna allemaal goed vielen, en met weinig fouten wist hij op prachtige wijze de tweede set met 7-5 te winnen. De Engelsman leek het even kwijt te zijn en kwam in de derde set zelfs met 4-2 achter. Helaas voor Teun keerde het tij toen net weer in het voordeel van de Engelsman. Een prachtige lob van Teun viel net achter de lijn (millimeterwerk), waardoor het 4-3 werd in plaats van 5-2 voor Teun. In de laatste 3 games van de partij viel het voor Teun allemaal net niet goed en liet hij 2 goede mogelijkheden om te scoren helaas liggen. Eindstand derhalve 6-1, 5-7, 6-4 in het voordeel van de Engelsman. Maar wat een fantastisch partij heeft Teun daar gespeeld. Hij gaf zelf aan trots te zijn op zijn vertoonde spel. Mooi om te horen.

Op de terugweg naar Nederland werden de wedstrijden nog even geëvalueerd. Daaruit bleek toch wel dat er kansloze wedstrijden bij zaten, maar als Teun het hoge niveau van voor dit toernooi vast had kunnen houden, hij wellicht voor verrassingen had kunnen zorgen. Maar van de 10 wedstrijden die hij in deze 6 dagen heeft gespeeld, heeft hij er toch 4 gewonnen. Nette prestatie op dit niveau.