EVEN VOORSTELLEN: TEUN GRIES

Op 15 juni 2006 werd Teun Gries geboren in Amsterdam. Voordat hij 4 werd, verhuisden zijn ouders naar de Achterhoek, Silvolde om precies te zijn. Ze wilden meer ruimte hebben voor zichzelf en zeker voor Teun, omdat ze dat zelf uit hun jeugd ook gewend waren.

Teun zit momenteel op het Isala College, een school voor HAVO/VWO. Hoewel leren niet zijn grootste hobby is, gaat hij wel met plezier naar school.

Het grootste deel van Teun zijn vrije tijd gaat op dit moment op aan tennis. Daarnaast is online gamen een favoriete vrijetijdsbesteding van hem. Tennis is niet altijd zijn favoriete sport geweest. Hoe dat zo is gekomen, wordt in onderstaande uitgelegd.

HET GENOT VAN SPORT

Sporten, voor sommigen een opgave, voor anderen ‘a way of life’. Dat laatste geldt zeker voor Teun Gries. Als jong kind al, bleek hij behoorlijk sportief aangelegd te zijn. Of je nou met hem voetbalde, een potje beachballtennis speelde of ging badmintonnen, alles ging hem goed af. Maar voetballen bleek toch zijn grote passie te zijn. Zodra hij kon lopen, week de bal niet van zijn zijde.

Samen met papa voetballen op het pleintje of in de tuin. Samen Studio Sport kijken. Het kon haast niet anders of Teun zou een rasechte voetballer worden.

Voetbal

Op zijn 4de mocht hij dan eindelijk op voetbal bij Sportclub Silvolde. Wat was hij trots toen hij zijn eerste wedstrijd speelde in dat mooie, iets te grote, zwart-wit tenue. Teun bleek een goede voetballer te zijn.

Naast goede technische en tactische vaardigheden, bleek hij ook een enorme drive te hebben om te willen winnen. Dat werd ook opgemerkt door De Graafschap. Teun werd uitgenodigd om daar te komen trainen. Dat heeft hij een jaar met heel veel plezier gedaan, maar helaas werd hij uiteindelijk niet goed genoeg bevonden.

De brief waarin dat aan Teun werd medegedeeld, heeft het stadium van heelheid niet lang vast weten te houden. Teun bleef echter niet bij de pakken neerzitten en pakte snel de draad weer op bij Sportclub Silvolde. Zijn drive bleef onverminderd hoog.

Dat gold overigens niet alleen voor voetbal, maar voor zo ongeveer alles wat hij deed. Een spelletje spelen is leuk, maar je probeert wel te winnen! Aan elke sportieve activiteit die werd ondernomen, werd een klassering gehangen.

Een dagje op het strand, bestond veelal uit zo vaak mogelijk overspelen met beachballtennis en dat dan weer proberen te verbeteren, met een frisbee zo vaak mogelijk overgooien zonder de grond te raken of een partijtje jeu de boules. Er was eigenlijk geen tijd om op de handdoek te gaan zitten. Als moeder Debby niet af en toe meedeed, zag ze ons bijna de hele dag niet.

Tennis naast voetbal

Debby haar sport is tennis en op een mooie zaterdagmiddag, zo’n 4 jaar geleden, speelde zij in het gemengd dubbel de finale van de clubkampioenschappen.

Naderhand gingen Teun en ik een balletje overslaan. De mensen die de finale hadden zitten kijken, vroegen hoe lang Teun al op tennis zat. Dat zat hij niet. Maar dat duurde niet lang. Teun vond tennissen erg leuk en een week later was hij dan ook lid van tennisclub De Paasberg.

Drie jaar lang heeft hij daar met veel plezier een uur in de week les gehad van trainers Dirk en Alan. Maar voetbal was zijn hoofdsport en tennis deed hij er bij

Voetbal naast tennis

Na die 3 jaar begon dat te veranderen. De balans begon om te slaan richting tennis. Hij was de lol in het voetbal ook een beetje kwijt geraakt. Zijn enorme drive en altijd 200% inzet, zag hij niet altijd terug bij zijn teamgenoten. Dat frustreerde hem. Als je een bal verliest aan de tegenstander, dan probeer je hem terug te veroveren. Ben je voetballend de mindere, dan knok je dubbel zo hard en loop je je het snot voor de ogen!

Daarnaast merkte Teun dat hij een aardig balletje kon slaan en had hij het gevoel dat hij met tennis meer kon bereiken dan met voetbal. Gedurende een jaar is hij blijven voetballen, maar geleidelijk meer gaan tennissen. Voetbal was niet langer zijn hoofdsport.

Tennis

Uiteindelijk heeft Teun besloten om helemaal te stoppen met voetbal en zich volledig toe te gaan leggen op tennis. Het was hiervoor noodzakelijk om over te stappen naar een andere tennisvereniging, omdat Teun bij De Paasberg te weinig uitdaging had. Bij zijn huidige club hebben zijn trainingsmaatjes een niveau dat beter bij Teun zijn niveau aansluit.

Momenteel traint Teun 4 keer in de week en daarnaast speelt hij nog zijn wedstrijden.

Teun behaalde in zijn eerste toernooi in Tiel direct een finaleplaats.  Helaas was de tegenstander in de finale net een maatje te groot en verloor hij met 3-6 en 4-6. Desalniettemin een zeer knappe prestatie voor iemand die net een paar maanden fanatiek aan het tennissen is.

Voeding en sport

Om goede prestaties te kunnen leveren, is het belangrijk om een goed voedingspatroon te hebben. Teun is altijd al een goede eter geweest, maar het afgelopen half jaar is hij ook een bewuste eter geworden. Hij is nu veel meer bezig met wat goed en niet goed is voor zijn lichaam en voor zijn prestaties. Dat wordt nog eens extra gevoed door zijn huidige trainer Arjan. Die hamert bijna wekelijks op het belang van gezond eten.

Dat wordt ook gedaan bij House of Tennis. Dat is een tennisschool in Arnhem, waar Teun tegenwoordig ook nog eens 2 dagen in de week traint. Hij krijgt daar dan 2 uur tennistraining, gevolgd door een uur conditietraining door een conditietrainer. Hij heeft het daar erg naar zijn zin, temeer omdat hij daar met de beste spelers van Gelderland traint. Het eerste jaar dat hij daar trainde, heeft hij zich, volgens de trainers daar, enorm goed ontwikkeld.

Teun is zich ervan bewust dat je betere prestaties kunt leveren als je voldoende energie hebt. Vandaar dat hij zelf om koolhydraatrijke voeding vraagt voor het sporten. Een bord pasta wordt dan ook regelmatig gegeten.

Ook het glas melk of een bak yoghurt mag niet ontbreken vanwege de eiwitten. In plaats van pakjes drinken, neemt hij tegenwoordig flesjes (kraan)water mee naar school en naar de sport. Als hij een toernooi speelt of meerdere wedstrijden op een dag speelt, is een vitaminedrankje een welkome aanvulling.

De eerste overwinningen zijn inmiddels een feit en volgens de kenners kan Teun, als hij zich zo blijft ontwikkelen, nog heel ver komen.