Z

 

oals velen van jullie inmiddels wel zullen weten, gaat Teun de komende jaren zijn tenniscarrière in de Verenigde Staten voortzetten, en wel in Chicago, Illinois. Althans, dat is het plan. Een klein jaar geleden kwam Teun met het plan dat hij wel collegetennis wilde gaan spelen in Amerika. Zijn oorspronkelijke plan om sportkunde aan de HAN in Nijmegen te gaan studeren, kon daardoor in de ijskast.

Studeren en sporten op een Amerikaanse universiteit, dat is geen sinecure. Van tevoren hadden we geen idee wat er allemaal bij komt kijken. En dat is maar goed ook. Het zou ons waarschijnlijk enigszins ontmoedigd hebben om dit traject in te gaan. Je wil niet weten hoeveel verschillende formulieren en vragenlijsten we in hebben moet vullen; DS-60, I-10, F-1, Sevis 901 en wat dies meer zij. Elke letter uit het alfabet en alle cijfers van 0 t/m 9 zijn meerdere malen de revue gepasseerd.

Het hele traject begon ongeveer driekwart jaar geleden. Het bureau dat ons zou gaan begeleiden (KingsTalent), gaf ons de opdracht een film te maken waarin Teun al zijn tennisslagen, inclusief het spelen van rally’s, mocht demonstreren. Samen met Alan Hermsen als sparringpartner en Roland Mientjes als Jan de Bont, werd er 2 uur aan ruw materiaal geschoten. KingsTalent heeft hier een compilatie van gemaakt en de film naar verschillende universiteiten in Amerika gestuurd. Al snel belde een eerste tenniscoach met Teun. Het betrof hier een universiteit in South Dakota. Na dit telefoontje meldden zich meerdere coaches. Uiteindelijk zijn er 10 coaches geweest die Teun graag in hun team op wilden nemen. Toch fijn, deze aandacht. Je weet van tevoren natuurlijk nooit of er überhaupt interesse gaat zijn.

Teun had van begin af aan een goed gevoel bij Chris Tudor, de tenniscoach van Olivet Nazarene University in Bourbonnais (op een uur van Chicago). Deze wilde hem erg graag in zijn team. Ook hetgeen hij vertelde over de trainingsarbeid, het niveau van het team en de mogelijkheden op de universiteit qua studie, zorgden ervoor dat Teun heeft besloten om naar Bourbonnais te gaan. Hij heeft echter nog wel een aantal zware Engelse en wiskundetesten moeten doen in Nijmegen en Wassenaar (testen van 3 uur), om aangenomen te worden op de universiteit. Deze heeft hij uiteindelijk met glans doorstaan, waardoor de deur van Olivet definitief geopend werd en Teun daar de studie ‘kinesiology’ zal gaan volgen.

Eind juli heeft het visumgesprek op de Amerikaanse ambassade in Amsterdam plaatsgevonden. Zijn visumaanvraag is goedgekeurd. Omdat ook de tijdelijke verblijfsvergunningen van Debby en mij zijn goedgekeurd, zijn we op 25 augustus met z’n drieën richting Chicago gegaan, om een week later weer met z’n tweetjes terug te komen. Teun is daar inmiddels volop met heel veel plezier in een leuk team aan het tennissen. En hoewel Teun erg goed Engels spreekt, is het volgen van een studie in het Engels (met bijbehorende vaktermen) wel even een ‘other cook’. Dat zal zeker een paar weken duren voordat hij daar zijn draai helemaal gevonden heeft. Maar voorlopig is het een heel mooi avontuur.